Obsługa jak i oferta AZ.pl zadziwia mnie ostatnio bardzo często, szkoda tylko, że w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Rejestrator zrobił głośną ofertę domen .pl za 3,90. W e-mailach było zaznaczone, że oferta ma trwać do końca tego roku. No dobrze, jak rejestrator zrobił taką ofertę to wpłaciłem do panelu środki na ok. 60 domen. Wiedząc, że oferta ma trwać jeszcze długo, rezerwowałem trochę domen by później wybrać sobie najlepsze. W końcu przyszedł czas na rejestrację zarezerwowanych domen. Ku mojemu zdziwieniu nie było to możliwe, za każdym razem otrzymywałem komunikat błędu "Brak kontaktu" (?). Jako, że po wielu próbach nie udało się zarejestrować musiałem zaczekać do jutra. Gdy w dniu następnym zacząłem rejestrować domeny po pierwszej lekkie zdziwienie... zarezerwowałem w cenie 3,90 a na fakturze widzę 8,99... no dobrze, śledzę przyczynę i patrzę, że AZ.pl zmieniło sobie ceny "od tak" bez tak hucznej jak poprzednio rozsyłce e-mail. Czy rejestrator może zmienić ceny bez powiadomienia klientów, w dodatku gdy były rezerwowane w innym cenniku?...
No nic.. spowodowało to, że opinia na temat rejestratora została już utwierdzona. Tak więc zabrałem się do wypłaty środków z konta..
Dzień 1: Krótka rozmowa z konsultantem... on nie zajmuje się takimi sprawami (jak w przypadku 90% problemów - dziwne, że w home.pl tak nie ma), a księgowość nie ma dostępu do chata. Mam się skontaktować telefonicznie bądź mailowo. No dobrze, tak więc próbuję się dodzwonić przez kilka godzin.. albo zajęte, albo nikt nie odbiera.. w końcu minęła ta magiczna chwila i już nie było warto dzwonić (koniec pracy obsługi).
Wysłałem więc e-maila, czyli wykorzystałem kontakt alternatywny... (odpowiedzi nie otrzymałem do dziś - 5 dni).
Dzień 2: Dzwonimy dalej - w dalszym ciągu nikt nie odebrał, lub było zajęte.
Dzień 3: Dzwonię dalej.. nic. Poddenerwowany wracam na chata.. opisuję sytuację, że nikt nie odbiera od 3 dni, że na e-maila również nikt nie odpowiedział. Otrzymałem odpowiedź: "A w jakiej sprawie Pan dzwoni" (?).
Wyjaśniłem, że chodzi o wypłatę środków z konta. Dostałem odpowiedź, że mam teraz spróbować (odbierają tylko w konkretnych sprawach?). No to dzwonię dalej, dzwonię i nic. Napisałem do konsultanta, że w dalszym ciągu brak kontaktu telefonicznego. Konsultant zaproponował, bym zadzwonił do niego (podał numer) i jak tylko linia się zwolni przełączy mnie do księgowości. No dobrze dzwonie w ciągu kilkunastu s. i nie uwierzycie.. zajęte (...). Mówię, że zajęte.. (jakim cudem rozmawiam z nim na chacie, a jego numer jest zajęty...) proponuje, żebym zostawił numer, a księgowość oddzwoni do mnie jak tylko zwolni się linia. Podziękowałem.
Dzień 4: W dalszym ciągu czekam na telefon.
Dzień 5: Czekałem do ~14:00 na telefon i w końcu powróciłem na chata. Konsultant poinformował mnie, że on mógł tylko przekazać i nie odpowiada za (bla, bla, bla). Jedynie jak może mi pomóc, to podając numer do Pani Wicedyrektor. Dobrze, tak więc podziękowałem za podanie skutecznego zazwyczaj kontaktu i w ciągu minuty dzwonię do Pani Wicedyrektor. Zgadnijcie kto odebrał - Pan konsultant ;]. Tłumaczył się, że musiało do niego przełączyć (po pierwszym sygnale?). Teraz to już poszło w miarę szybko, powiedział, że przejdzie się do księgowości i spróbuje zwolnić linię. Dobrze, po 20s. przełączono mnie. Odebrała Pani, która powiedziała, że do mnie korekta już została chyba wczoraj wysłana. Z ciekawości sprawdzę po dostarczeniu, czy czasem nie została wysłana dziś po rozmowie.
Po 2 latach mogę stanowczo stwierdzić, że obsługa jest tragiczna, a oferty nie lepsze. Pewien czas temu padł serwer - otrzymałem tylko jakąś starą kopię serwisu (a w serwisie się płaci i konta klientów zostały utracone, narzuciło to na mnie tylko wiele problemów) teraz ta promocja domen, która tylko wielu nabrała i pomogła zyskać dodatkowy, chwilowy rozgłos.
NIE POLECAM