|
  |
Jak ze sprzedaza domen urzedom? |
|
|
|
AdSense
|
czw, 29 lip 10
|

AdSense

|
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 29 lip 10
|

Uzależniony

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 1,519

|
CYTAT(empireus @ czw, 29 lip 10)  Czy komus udalo sie sprzedac domene urzedom? Jak wiadomo, pracuja tam zazwyczaj albo ludzie z nadania, albo ... z nadania ;-) Ale nie o tym. Zazwyczaj w tego typu instytucjach sa przetargi (nawet na dlugopisy). Urzad jak juz musi wydac kase, to zazwyczaj na cos, co jest naprawde niezbedne. Jak zatem przekonac urzednika, by kupil domene? Komus sie udalo bez znajomosci? ;-) Zależy jakie domeny. Teraz się dużo dzieje w promocji miast i regionów, są działy marketingu, są pieniądze (nie zawsze wydawane z sensem). Jak jednak widzę, że jedno z większych miast w Polsce reklamuje się od roku pewnym hasłem i uruchamia kampanię, a ten slogan (wcale nie długi) nie jest zabezpieczony w postaci domeny, to ręce opadają. Często wydziały promocji i marketingu zlecają przeprowadzenie kampanii zewnętrznym agencjom PR i reklamowym czy zrobienie strony www agencjom interaktywnym. Gdzie krystalizuje sie koncepcja np. domeny dla danej kampanii, trudno powiedziec.
--------------------
Cecidit de coelo stella magna, Obscuratus est sol et aer, Iam lucis orto sidere, Eris sacerdos in aeternum! |
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 29 lip 10
|

Maniak

Użytkownik nr: 736
Gadu-Gadu: 2482914 

|
CYTAT(empireus @ czw, 29 lip 10)  Czy komus udalo sie sprzedac domene urzedom? Jak wiadomo, pracuja tam zazwyczaj albo ludzie z nadania, albo ... z nadania ;-) Ale nie o tym. Zazwyczaj w tego typu instytucjach sa przetargi (nawet na dlugopisy). Urzad jak juz musi wydac kase, to zazwyczaj na cos, co jest naprawde niezbedne. Jak zatem przekonac urzednika, by kupil domene? Komus sie udalo bez znajomosci? ;-) Moim zdaniem szybciej domenę kupił przedsiębiorca z danego miasta niż urząd. A nuż urząd wymyśli sobie, że oferowana domena mu się należy? Szkoda nerwów moim zdaniem.
--------------------
Atrakcyjne domeny na sprzedaż na AM, opcja Kup Teraz. Kto pierwszy ten lepszy, promocyjne cenyW ofercie m.in. biustonosze.eu, polskisport.pl, dolegliwosci.pl, webprojekty.pl ZAPRASZAM
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 29 lip 10
|

Maniak

Użytkownik nr: 1,779
Gadu-Gadu: 4948589 

|
CYTAT(umberto @ czw, 29 lip 10)  Zależy jakie domeny.Teraz się dużo dzieje w promocji miast i regionów, są działy marketingu, są pieniądze (nie zawsze wydawane z sensem). Jak jednak widzę, że jedno z większych miast w Polsce reklamuje się od roku pewnym hasłem i uruchamia kampanię, a ten slogan (wcale nie długi) nie jest zabezpieczony w postaci domeny, to ręce opadają. Często wydziały promocji i marketingu zlecają przeprowadzenie kampanii zewnętrznym agencjom PR i reklamowym czy zrobienie strony www agencjom interaktywnym. Gdzie krystalizuje sie koncepcja np. domeny dla danej kampanii, trudno powiedziec. Zgadzam sie z powyzszym, aczkolwiek z tego co wiem, to od pomyslu do przemyslu jest dosyc dlugi cykl. A i tak zazwyczaj w przetargach glownym kryterium jest cena. Pomijam przypadki, gdzie przetargi robi sie pod "szwagra", ktory jako jedyny na swiecie dysponuje dana technologia ;-) Odnosnie domen, to zastanawiam sie, bo przeciez urzedy maja jakis budzet na promocje. Widuje sie reklamy promujace okreslone regiony, albo obligacje np. w stacjach TV (nie mowie o Wiadomosciach;) gdzie wiekszosc pasma, to reklama urzedow i politykow), a przeciez te raczej nie zabiegaja o reklamodawcow, tylko reklamodawcy zabiegaja o pasmo na ekranach. Chyba, ze znow - tak jak napisales - urzad robi przetarg na obsluge medialna i ktory oferent zaoferuje najmniejsza kwote/spelnia najwiecej wytycznych, ten wygrywa? I to on pozniej dogaduje sie z odpowiednimi stacjami tv? Z powyzszego wylania sie obraz, ze oferty na domeny powinnismy zglaszac do podwykonawcow, a nie samych zainteresowanych? Tylko znow... Wlascicielami domen sa odpowiednie urzedy, badz ich wydzialy. Zgłupłem juz... [edit] CYTAT(blazej @ czw, 29 lip 10)  Moim zdaniem szybciej domenę kupił przedsiębiorca z danego miasta niż urząd. A nuż urząd wymyśli sobie, że oferowana domena mu się należy? Szkoda nerwów moim zdaniem. kupił czy kupi? Proponujesz zatem popytac wsrod firm z danego regionu, niz u samego zainteresowanego?
Ten post został edytowany przez empireus: czw, 29 lip 10
--------------------
sprzedamto.pl:m.in. Roskar.pl [LM - koniec 2010-09-05 20:00] PoradnikGospodarczy.pl PoradnikAkademicki.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 30 lip 10
|

Maniak

Użytkownik nr: 736
Gadu-Gadu: 2482914 

|
CYTAT(empireus @ pią, 30 lip 10)  kupił czy kupi? Proponujesz zatem popytac wsrod firm z danego regionu, niz u samego zainteresowanego? Kupiłby. Myślę, że to mniejsze ryzyko, zwłaszcza jeśli dane firma mocno identyfikuje się z regionem.
--------------------
Atrakcyjne domeny na sprzedaż na AM, opcja Kup Teraz. Kto pierwszy ten lepszy, promocyjne cenyW ofercie m.in. biustonosze.eu, polskisport.pl, dolegliwosci.pl, webprojekty.pl ZAPRASZAM
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 30 lip 10
|

Nowy

Użytkownik nr: 3,649

|
Miasto Szczytno używa domen e-Szczytno.pl która przekierowuje na e-Szczytno.eu, i kiedyś w luźnej rozmowie z jednym z pracowników związanych z promocją miasta zapytałem dla czego taka domena zamiast Szczytno.pl (ale to długa historia i nie bedę ciągną watku) i dla czego podstawowych z literką e nie wykupili(eszczytno.pl i eszczutno.eu). On mi na to że wykupili, bo była kasa itd, niestety był w błędzie bo eSzczytno.pl mam od kilku lat  i był lekko zdziwiony że ta domena jest w prywatnych rękach, nie zależało mi na sprzedaniu, nie pytałem czy chcą kupić i narazie leży sobie, ale może warto się tam wybrać ponownie. a inne "miejskie" domeny które posiadam to Zakopane.mobi i Sopot.mobi, narazie opłacam i liczę na to że kiedyś za ładne pieniądze sprzedadą się
--------------------
sprzedana: ceny-paliw.pl do sprzedania: sopot.mobi - zakopane.mobi inwestycja na dłużej???: drukowanaelektornika.pl, kidults.eu
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 30 lip 10
|

Maniak

|
CYTAT(Kangur @ pią, 30 lip 10)  Były transakcje nazwa miejscowości + eu. Nie moje ale skuteczne. Niektórzy szukali w tym swojej niszy. Niekoniecznie mam na myśli Zakopane, o czym są wątki także na tym forum... Tez mam dwie .eu z nazwami miejscowosci, ale te rejestrowalem typowo dla siebie, jako "lokalny patriota" ;-) O jedna z nich sie boje (nazwa miejscowosci gminnej), bo jak wojt zechce ją miec, to wystarczy mu dobry prawnik... Ale tym razem nie o .eu mi chodzilo :-) CYTAT(pb @ pią, 30 lip 10)  Jedyny mój tego typu kontakt, to zapytanie od pracownika urzędu wojewódzkiego (ale bez odwoływania się do urzędu - znalazłem go na goldenline) w sprawie domeny wrotaXXX.pl (XXX = nazwa regionu, większość tego typu domen jest zajęta przez urzędy wojewódzkie, a jedna jest moja ;-), ale uznał że kwota 5000 zł netto jest zbyt wysoka i sprawa się skończyła. Podejrzewam że nie było to żadne oficjalne zapytanie, a raczej jakiś pracownik wyniuchał że temat staje się aktualny i chciał na tym zarobić (kupić tanio i poprzez znajomości opchnąć drogo urzędowi). Tego typu domeny prędzej kupią fundacje czy stowarzyszenia, tak mi się wydaje. Domyslam sie nawet ktore wrota posiadasz ;-) Widze, ze jestesmy w podobnej sytuacji, bo i mi sie trafily "wrota", tyle ze Twoj marszalek ma domene samego regionu bez "wrota", u mnie sytuacja jest znowu taka, ze marszalek posiada wersje "wrota-xxx.pl", a ja mam wersje bez myslnika. Za to nazwa wojewodztwa/regionu nalezy do prywatnej instytucji, nie zwiazanej nijak(na pierwszy rzut oka;-P) z wladzami wojewodzkimi. Z tego co zdazylem wyczytac w necie, to ktos juz probowal opchnac ta domene "wrotaxxx.pl" na allegro za 10tys zl, co odbilo sie nawet echem w Gazecie ;-) Jako, ze mam jakies problemy z mailem, dopiero wczoraj zauwazylem, ze domena sie zlapala. Dziwne jest to, ze poprzedni wlasciciel mial ta domene 3 lata. Czyzby byly jakies problemy prawne, ze puscil ta domene? CYTAT(blazej @ pią, 30 lip 10)  Kupiłby. Myślę, że to mniejsze ryzyko, zwłaszcza jeśli dane firma mocno identyfikuje się z regionem. Hmmm No wlasnie domena ta nalezala do przedsiebiorcy z samej stolicy tegoz regionu (pewnie ta osoba jest na forum). CYTAT(fenix75 @ pią, 30 lip 10)  Miasto Szczytno używa domen e-Szczytno.pl która przekierowuje na e-Szczytno.eu, i kiedyś w luźnej rozmowie z jednym z pracowników związanych z promocją miasta zapytałem dla czego taka domena zamiast Szczytno.pl (ale to długa historia i nie bedę ciągną watku) i dla czego podstawowych z literką e nie wykupili(eszczytno.pl i eszczutno.eu). On mi na to że wykupili, bo była kasa itd, niestety był w błędzie bo eSzczytno.pl mam od kilku lat  i był lekko zdziwiony że ta domena jest w prywatnych rękach, nie zależało mi na sprzedaniu, nie pytałem czy chcą kupić i narazie leży sobie, ale może warto się tam wybrać ponownie. a inne "miejskie" domeny które posiadam to Zakopane.mobi i Sopot.mobi, narazie opłacam i liczę na to że kiedyś za ładne pieniądze sprzedadą się  Faktycznie z tym szczytno.pl/eu dziwna sprawa, bo u mnie w miescie powiatowym wprawdzie nie maja pl-ki (ma jakas organizacja lokalna), za to maja eu i silnie ją promuja, a szczytno.eu na parkingu ;-) Odnosnie zdziwienia tego urzednika, to nie jestem zaskoczony ;-) Czego sie spodziewac po osobach, ktore zarabiaja mniej niz pielegniarki? Mi tez by sie nie chcialo wielu rzeczy ;-)
--------------------
sprzedamto.pl:m.in. Roskar.pl [LM - koniec 2010-09-05 20:00] PoradnikGospodarczy.pl PoradnikAkademicki.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 30 lip 10
|

Uzależniony

Użytkownik nr: 1,519

|
Ostatnio widziałem, Suwalki.eu i Augustow.eu się reklamują adresami .eu. Ciekawe, czy otrzymali, czy odkupili.
Sam jestem ciekaw, czy miasto może odebrać domenę .eu tak sobie. Chyba u nas żadnych oficjalnych wyroków w tym zakresie nie było.
Np. w NIemczech sądy wyraźnie orzekły, że domeny .de należą bezwględnie do danych miejscowosci jako ich oficjalne domyślne adrey, natomiast z całą reszta można robić co się chce, tzn. mogą być lokalne strony informacyjne bedace w prywatnych rekach. Nie wiem jednak jak to ma sie do dodatków typu "e, e-, 24"
--------------------
Cecidit de coelo stella magna, Obscuratus est sol et aer, Iam lucis orto sidere, Eris sacerdos in aeternum! |
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 06 sie 10
|

Maniak

|
CYTAT(Kangur @ pią, 06 sie 10)  Faktycznie świetna podpowiedź. O ile ktoś ma zamiar mieć do czynienia z 'organami' i chce przekazać swe domeny na rzecz województwa... Zwal jak zwal ;-P Wazne, ze wiadomo o co chodzi ;-) Odnosnie marszalkostwa slaskiego, to tam podobno trzeba sie zglaszac odnosnie domen itp
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:
|
|